زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

تدارکات غزوه تبوک (قرآن)





مسلمانان هنگام اعلام بسیج عمومی پیامبر برای شرکت در جنگ تبوک چند دسته شدند یکی از گروه‌هایی که برای شرکت آنان محدودیت ایجاد شد گروهی بودند که فاقد تسلیحات نظامی بودند.


۱ - محدودیت برای جهادگران



پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم در تامین ساز و برگ نظامی داوطلبان جنگ تبوک محدودیت ایجاد نمود.
ولا علی الذین اذا مآ اتوک لتحملهم قلت لآاجد مآ احملکم علیه تولوا واعینهم تفیض من الدمع حزنا الایجدوا ما ینفقون. و نیز بر آنان که نزد تو آمدند تا ساز و برگ نبردشان دهی و تو گفتی که ساز و برگی ندارم و آنها برای خرج کردن هیچ نیافتند و اشک ریزان و محزون بازگشتند، گناهی نیست
" تفیض" از ماده" فیضان" به معنی ریزش بر اثر پر شدن است، هنگامی که انسان ناراحت می‌شود اگر ناراحتی زیاد شدید نباشد، چشمها پر از اشک می‌شود بی آنکه جریان یابد، اما هنگامی که ناراحتی به مرحله شدید رسید اشکها جاری می‌شود.
این نشان می‌دهد که این گروه از یاران پیامبر صبقدری شیفته و دلباخته و عاشق جهاد بودند، که نه تنها از معاف شدن خوشحال نشدند، بلکه همچون کسی که بهترین عزیزانش را از دست داده است، در غم این محرومیت اشک می‌ریختند.
البته شک نیست که این گروه چهارم از گروه سوم که در آیه قبل ذکر شد جدا نیستند، ولی به خاطر امتیاز خاصی که بر آنها دارند، و نیز به خاطر قدردانی از این گروه، بطور مستقل ضمن یک آیه وضع حالشان مجسم شده است ویژگی آنها در این بود که:
اولا به این قناعت نکردند که خودشان وسائل لازم برای شرکت در جهاد ندارند، بلکه نزد پیامبر صآمدند و با اصرار از او مطالبه مرکب کردند.
ثانیا هنگامی که پیامبر صبه آنها جواب منفی داد نه تنها از معاف گشتن شادمان نشدند، بلکه فوق العاده منقلب و ناراحت و اندوهناک گشتند، به خاطر این دو جهت خداوند آنها را بطور مشخص و جداگانه بیان کرده است.

۲ - پانویس


 
۱. توبه/سوره۹، آیه۹۲..    
۲. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۸، ص۸۳.    


۳ - منبع




مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تدارکات غزوه تبوک (قرآن)»    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.